Gimnazija Žiger – već 15 godina više od škole

 

Posjetite nas na Dan otvorenih vrata

u subotu, 25. svibnja 2019. u 10.00

 

Privatna varaždinska gimnazija s pravom javnosti – Gimnazija Žiger, započela je radom davne 2004. godine, a u proteklih 15 godina rada iznjedrila je deset generacija uspješnih i odgovornih mladih ljudi. Gimnazija Žiger nastavlja se na obrazovnu tradiciju rada Škole stranih jezika – Žiger, za koju znamo od početka 1990. godine. 

Opća i jezična gimnazija, pojačani predmeti STEM područja

Uz osnovne predmete jezične i opće dvojezične gimnazije, program Gimnazije Žiger obogaćen je fakultativnim predmetima kao što su Govorništvo kojim učenici svladavaju tehnike javnog nastupa, govora, argumentiranja, izlaganja i debatiranja, te Filmska umjetnost kojom učenici šire kulturne vidike i razvijaju svijest o filmu na višoj razini. Podjednak je naglasak na prirodoslovnim i društvenim predmetima. Pojačana je nastava predmeta STEM područja za one koji naginju prirodoslovnom  smjeru ili pak stranih jezika, kojih ima u izobilju s obzirom na mogućnost dodatnog besplatnog učenja stranih jezika u poslijepodnevnim i večernjim satima u Školi stranih jezika – Žiger, za one koji imaju sklonosti za  društveni smjer.

Primijenjenom nastavom – škola ispred svog vremena

Zašto su rezultati školovanja u Gimnaziji Žiger tako dobri? Zašto su i učenici i roditelji i profesori zadovoljni? U prvom redu zbog stila rada profesora – oni su izvor znanja, oni predstavljaju zdrav razum, oni usmjeravaju, komunikatori su, podrška i rame za plakanje; zbog odličnog programa škole te zbog organizacije nastave, što uključuje svakodnevne sate učenja, topli obrok i rad u malim odjeljenjima. Škola njeguje individualizirani pristup svakom učeniku, ljudski kontakt, brzu i svrsishodnu reakciju i prilagodbu nastave stvarnim potrebama i mogućnostima učenika te brže i bezbolnije postizanje visokih rezultata. Pritom učenicima nisu potrebne dodatne instrukcije jer se sve može naučiti na satu ili tijekom sati učenja na kraju svakog radnog dana. Takav aspekt dodatne nastave posebno odgovara učenicima s poteškoćama u učenju poput disleksije i disgrafije ili pak onima koji često izostaju s nastave zbog sportskih ili glazbenih obaveza.

Eksperimentalna i istraživačka nastava Biologije, Fizike i Kemije, primijenjena nastava Likovne umjetnosti, multimedijalna, dinamična i izazovna nastava ostalih predmeta, posjeti kazalištima te muzejima – sve to predstavlja reformu koju je Gimnazija Žiger stavila u praksu daleko prije sadašnje reforme školstva.

Terenska nastava i EU projekti

Gimnazija Žiger uz izvrsne rezultate u odgoju i obrazovanju posvećuje izuzetnu pažnju posve originalnom vidu rada sa svojim učenicima – terenskoj nastavi. To je učenicima omiljeli vid nastave, te predstavlja veliko uzbuđenje, ali i odgovornost i obavezu. Za nju se posebno pripremaju iz predmeta Geografija, Likovni, Biologija, Matematika i sl., ovisno o vlastitim željama i ponuđenim temama, a sve uz potporu, savjet i pomoć profesora mentora. Svaka se tema realizira kroz usmeno izlaganje „na terenu”, preuzimanjem uloga vodiča, informatora i učitelja. Dakle, terenska nastava je vrijeme punog angažmana, otkrivanja, spoznavanja, razgledavanja. Ovogodišnja terenska nastava u Englesku za mnoge je učenike značila i prvi let avionom. Neki se šale te kažu da ćete upisavši Gimnaziju Žiger zasigurno letjeti avionom, bilo da je riječ o terenskoj nastavi ili EU projektima u koje je škola uključena.  U petodnevnom boravku u Engleskoj učenici su prohodali oko 80 kilometara te doživjeli kulturu, povijest i ugođaj jednog od najposjećenijih svjetskih gradova. Pokušati pročitati slova na kamenu iz Rosette ili doživjeti atmosferu Shakespeareova Globea, vidjeti izbliza Picassovu sliku ili prošetati kojim od londonskih nogometnih stadiona, osjetiti vjetar na livadama Stonehengea ili razgledati povijesni Oxford - neprocjenjivo je iskustvo. Zahvaljujući trenutnom Erasmus+ projektu učenici su imali mogućnost upoznati Madrid te Limassol na Cipru, posjetiti Drakulin dvorac u Rumunjskoj, Ohridsko jezero u Makedoniji i popeti se na Etnu u Italiji što je poseban doživljaj sam za sebe.

 

Razvoj vještina i odgovorno ponašanje

Kroz brojne praktične zadatke učenici usvajaju nove sposobnosti i vještine, poput snalaženja u nepoznatom, umijeće procjene situacije i kontrole u stresnim okolnostima, primjerice odvesti grupu do različitih lokacija u Londonu, preuzimanje odgovornosti za zadatke prema dogovorenom dnevnom vremeniku, kao i poštivanje potreba svakog učenika u grupi, upotreba engleskog jezika u stvarnim, životnim situacijama, praktična upotreba prezentacijskih vještina, nastup pred publikom, suradnja s učenicima iz drugih država, upoznavanje i poštivanje kulture i običaja drugih zemalja, predstavljanje istih naše zemlje, standardni su zadatci s kojima se učenici susreću na EU projektima.

 

Dan otvorenih vrata

Generacije mladih ljudi odškolovanih u Gimnaziji Žiger, koji su danas respektabilni stručnjaci u najrazličitijim područjima i profesijama, svjedoče o kvaliteti rada škole, o vrijednostima koje im je škola usadila. Vjerujemo kako će i oni te iste vrijednosti prenositi na svoju djecu. Oni rado navraćaju u svoju školu svakom prigodom – i tu su uvijek dobrodošli, tu uvijek nailaze na svoje profesore, za njih se uvijek ima vremena.

Stoga, ukoliko nas i vi želite upoznati, u subotu, 25. svibnja 2019. u 10.00. Gimnazija Žiger otvara svoja vrata svim zainteresiranim učenicima osmih razreda i roditeljima. Uključite se u zanimljive radionice i pokuse, upoznajete sadašnje i bivše učenike te profesore i saznajte sve što vas zanima o školi.

Upišite Gimnaziju Žiger – školu u kojoj ćete se osjećati dobro, razviti svoje vrijednosti pod sigurnim vodstvom profesora!