Mentalno zdravlje djece i mladih jedna je od najvažnijih tema u aktualnim pandemijskim okolnostima. Razgovor o njihovim problemima, osjećajima i potrebama moraju biti prioritet za zdrav i uspješan život i obrazovanje.

Upravo je to i cilj „Festivala prava djece” u kojem smo sudjelovali ove školske godine, naravno u virtualnom izdanju. Ovogodišnji filmovi birani su iz programa 24. Filmske revije mladeži i 12. Four River Film Festivala.

Na satima razredne zajednice gledali smo filmove koje su snimile filmske družine i klubovi diljem svijeta, a tematski su vezani uz aktualnu problematiku blisku srednjoškolcima.

Tolerancija, život u pandemiji, prve simpatije, usamljenost i vršnjačko nasilje samo su neke od tema o kojima smo raspravljali na nastavi.

Svi su filmovi potaknuli zanimljive i učenicima prijeko potrebne rasprave o problemima s kojima se susreću. Pa tako primjerice u filmu „Odraz tišine” pratimo djevojku koja prolazi razna emotivna stanja te pokušava ignorirati negativne glasove u glavi i vratiti svoje samopouzdanje. Veoma aktualan je i film „Što krije kiša” u kojem pratimo unutarnja previranja i nemire jednog internacionalnog studenta tijekom njegovih prvih dana na studiju u Londonu te njegov osjećaj izgubljenosti, usamljenosti i melankolije.

Učenicima se vizualno najviše svidio film „Tišina” koji prikazuje astronauta koji u svemiru dolazi do važne spoznaje o samome sebi. Istina je zapisana u zvijezdama, ali što će točno on otkriti možete pogledati u priloženoj poveznici.

Maturanti su se najviše poistovjetili s filmom „Veselica za kraj” koji progovara o maturantima iz generacije 2019./2020. koji zbog pandemije nisu mogli imati „normalan” završetak svog srednjoškolskog obrazovanja, maturalnu večeru ili druženje s drugim maturantima. Ovaj je film potaknuo široku raspravu među našim maturantima koji također strepe od nesigurnosti i sličnog scenarija za njihov skori završetak školske godine. 

Sudjelovanje u festivalu, filmovi i rasprave vrednovane su odličnom ocjenom. Željno iščekujemo nove filmove i radujemo se novom festivalu.

Poveznica na festivalske filmove: