Istraživački projekt iz Erasmus+ programa pod nazivom EuroProjects naše je učenike i profesore u studenome odveo u Nizozemsku. Mobilnost je trajala pet radnih dana te uključivala rad na istraživanju, pripremanju i pisanju istraživačkoga rada. U projektnim aktivnostima s učenicima i profesorima iz Turske, Nizozemske i Španjolske sudjelovali su naši učenici Klara Margeta Zgrebec i Filip Šoić uz pratnju profesorice Irene Žiger i profesorice Helene Antić Žiger. 

U nastavku vam donosimo Filipov osvrt i iskustva o putovanju u Nizozemsku.


U Nizozemsku smo krenuli 7. studenoga u otprilike 5 sati ujutro. Putovali smo kombijem do Nizozemske, do grada Roermonda. Put je bio dugačak, ali zabavan i ugodan. Pri dolasku u Roermond, bio sam ugodno iznenađen samim  gradom i Nizozemskom. Okolina i priroda su vrlo lijepi, ugodni i uistinu puni svojih tradicionalnih atmosfera, a ljudi su vrlo gostoljubivi i dragi. Također, vožnja biciklom njihov je standard, tako da smo se vrlo brzo prilagodili svakom biciklistu koji je prošao pored nas. Smješteni smo bili u hotelu, u samom centru Roermonda i svatko je od nas imao svoju sobu, što mi se osobito svidjelo. Škola u kojoj se projekt odvijao zvala se BC Broekhin. To je vrlo velika škola u kojoj je puno učenika, mnogo katova, sekcija i stalno se nešto događa. U Erasmus projektu sudjelovali su učenici iz Turske, Španjolske i, naravno, iz Nizozemske. Mislio sam da ću osjećati nekakvu nelagodu prilikom komunikacije s učenicima i profesorima iz drugih dijelova svijeta, ali sam vrlo brzo shvatio koliko smo svi slični dok smo istovremeno drugačiji. Svako jutro smo doručkovali i krenuli u školu u kojoj smo radili na našem projektu zajedno s ostalim učenicima, a u školi bi se zadržali do 18 sati. Naša tema projekta bila je o posljedicama kave na razvoj svijeta. Tijekom projektnog tjedna, u školi su se održavala razgledavanja, prezentiranja i slavlja. U Roermondu smo posjetili Cuypershuis, muzej slavljenog arhitekta Pierra Cuypera, gdje smo razgledavali i rješavali zagonetke.

U četvrtak 11. studenoga posjetili smo Amsterdam, što je bilo vrlo uzbudljivo. Putovali smo busom iz Roermonda i put je trajao nekih 3 sata. Tijekom putovanja zabavljali smo se s ostalim učenicima i razgovarali s profesorima iz ostalih država. Amsterdam je predivan, minijaturan i vrlo detaljan. Kao i u Roermondu, vožnja biciklom vrlo je standardna i normalizirana. Tamo smo posjetili i Rijksmuseum u kojem smo mogli vidjeti srednjevjekovne mačeve, piratske brodove, mnogo originalnih slika slavnih umjetnika te još mnogo toga.
Ovo je putovanje bilo nezaboravno i vrlo spontano, što se meni svidjelo. Stvorili smo prijateljstva, fotografirali se i razmijenili brojeve.  Drago mi je da moje pretpostavke o ljudima nisu bile točne jer sam shvatio koliko smo svi slični, makar bili udaljeni tisućama kilometara.