Nastavu Filmske umjetnosti naši su učenici 13. listopada održali u varaždinskom Kinu ''Gaj'' koje nam je ponovno omogućilo privatnu projekciju stranoga filma.

Film ''Još jedna runda'' oduševio je učenike, a u nastavku vam donosimo filmski osvrt Josipe Petek, učenice prvoga razreda. 

„Još jedna runda“ ili „Druk“ (danski: opijanje) je drama, točnije crna komedija. To je film iz 2020. godine čiji je redatelj Thomas Vintenberg, a scenaristi su Vintenberg i Tobias Lindholm. Producenti ovog filma su Sisse Graum Jorgensen i Kasper Dissing. Producentske kuće koje su zajedno radile na ovom filmu su iz Danske, Švedske i Nizozemske. Autor glazbe je Janus Billeskov Jansen. Važnost ovog filma je prikazati kako eksperimentiranje s alkoholom najčešće ima katastrofalne posljedice.                                                    

Radnju ovog filma nose četiri profesora koji odluče eksperimentirati određene količine pijanstva tijekom radnog dana. Htjeli su isprobati Skarderudovu teoriju o tome kako umjereno pijanstvo otvara umove svijetu koji nas okružuje, smanjuje probleme i povećava kreativnost. Imali su grupni zapisnik u koji su bilježili rezultate s određenom količinom alkohola u krvi te su imali pravila koja nisu smjeli kršiti. Pa tako primjerice nisu smjeli piti nakon 20 sati i vikendom te im razina alkohola nije smjela biti ispod 0,05 promila. U početku su imali pozitivne rezultate, a njihov mali profesorski projekt uskoro je prerastao u akademsku nauku. Njihovi sati u školama kao i njihovi rezultati nastavljaju se popravljati i skupina prijatelja se nakon dužeg vremena osjeća živo. Međutim, kako vrijeme prolazi nekima će stvari ići nabolje, a drugi će posrnuti. Saznat će da iako je alkohol odgovaran za neke ljudske uspjehe u prošlosti, također pod njegovim utjecajem određena djela donose strašne posljedice.

Odlučila sam napisati osvrt o ovom filmu jer me najviše fascinirao od svih filmova koje smo pogledali ove godine. Film mi se sviđao iz razloga što je završio neočekivano, radnja filma bila je zanimljiva i ni na jednom dijelu nisam mogla naslutiti što će se sljedeće dogoditi. Prvenstveno mi se ovaj film sviđa zbog same teme, a to je eksperimentiranje s alkoholom i mislim da je dobra za nas mlade koji jesmo u tim godinama gdje želimo sve isprobati.

Film na kraju krajeva donosi veliku lekciju jer sam taj eksperiment koji su profesori radili završava tragično. Jedan od četvorice prijatelja odluči počiniti samoubojstvo, a ostali su uglavnom izgubili obitelj jer su postali alkoholičari. Ono što me jako iznenadilo u ovom filmu je to da nikome u početku kada su uopće odlučili krenuti u taj eksperiment, nije palo na pamet da bi stvarno mogli postati pravi alkoholičari. Kada su shvatili da su to zapravo već postali, bilo je prekasno.

Jedino što mi se zapravo ne sviđa u ovom filmu je kraj. Općenito ne volim kada jedan od likova umre ili još gore počini samoubojstvo. Sam film zapravo završava tako da glavni glumac Mads Dittmann Mikkelesen, nakon pogreba svojeg prijatelja, slavi s maturantima te pleše balet koji je prije odbijao plesati unatoč nagovaranju svojih prijatelja.

Glavni likovi u ovom filmu su Mads Dittmann Mikkelesen kao Martin, Thomas Bo Larsen kao Tommy, Lars Ranthe kao Peter, Magnus Millang kao Nikolaj, Maria Bonnevie kao Anika te Susse Wold kao ravnateljica. Film je dobio nominaciju za nagradu Zlatni globus 2021. kao najbolji strani film te je dobitnik četiri nagrade Europske filmske akademije za najbolji film, najbolju režiju, najbolji scenarij i najboljeg glumca. Dodatnu inspiraciju koju je dobio Vintenberg došla je od njegove kćeri, Ide, koja je pričala priče o kulturi pijenja u danskoj omladini.  Ida je trebala glumiti Martinovu kćer, međutim četiri dana nakon snimanja, poginula je u prometnoj nesreći. Nakon tragedije, scenarij je prerađen tako da se ne radi samo o piću, već o probuđenju života. Film je bio posvećen Idi, a djelomično je bio snimljen u njezinoj učionici s prijateljima iz razreda.

Ovaj film preporučam svima, pogotovo mladima. Smatram da film donosi veliku lekciju koju ne trebamo sami naučiti i isprobati. Film je, po mojem mišljenju, vrlo dobro osmišljen i zamišljen i mislim da svatko tko ga pogleda neće ostati ravnodušan. Film prikazuje realnu sliku posljedica alkohola te cijeli proces kako postati pravi alkoholičar. Baš zbog svega toga mogu reći da se ovaj film isplati pogledati.

fotografija: www.imdb.com