Ravnopravnost spolova jedna je od tema koje se često dotičemo ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Koliko god se kroz povijest mnogo toga pozitivnog promijenilo što se tiče ženskog prava i jednakosti, još uvijek je u mnogim sektorima zastupljena ta nejednakost. Kao primjer ženskog prava navodimo na pravo na društvenu jednakost, bilo da je riječ o jednakosti u plaćama, ili mjerama pozitivne diskriminacije u svrhu jednake zastupljenosti muškaraca i žena u upravnim odborima poduzeća, odnosno predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti. O toj temi i primjerima ravnopravnosti spolova naši su maturanti raspravljali na satu njemačkog jezika zajedno s profesoricom Svjetlanom, naravno, na njemačkom jeziku. :) Svoje izvrsne govorne vještine njemačkog jezika mogli su koristiti u raspravi, iznošenju primjera, ali također i u izradi plakata.

U nastavku donosimo i komentare našeg Dominika i Marte. 

 

Upoznavši se s temom, saznali smo mnoge nove činjenice koje su nas pomalo iznenadile pa smo se odlučili još dodatno informirati i napraviti plakate na temu istih. Podijeljeni u tri grupe radili smo plakate na teme: Ravnopravnosti spolova u Njemačkoj, u Hrvatskoj te Ravnopravnost spolova u nogometu. 

Dominik Biškup, 4.a

Tema o ravnopravnosti spolova bila je jako zanimljiva. Radeći postere, dobro smo se zabavili, ali i mnogo toga naučili. Najviše nas je iznenadila razlika u plaćenosti muškaraca i žena za isti sport, isti posao tj. poziciju na poslu. Dodatnom diskusijom na njemačkom jeziku, svi zajedno smo se složili kako bi muškarci i žene u potpunosti trebali biti jednaki tj. ravnopravni te da razlike ne bi trebale ni postojati. Nadamo se da će se uskoro situacija početi mijenjati. 

Marta Marciuš, 4.a