Međunarodni dan žena slavi se u većini država svijeta. On predstavlja priznanje postignuća žena bez obzira na njihovu nacionalnu, jezičnu, religijsku, etničku, kulturnu ili političku pripadnost. Nastao je kao rezultat djelovanja radničkog pokreta dvadesetog stoljeća. U SAD-u nacionalni se dan žena prvi put obilježava 28. veljače 1909. godine, u čast štrajku krojačica kao protest tadašnjim radnim uvjetima. Godinu dana kasnije u Kopenhagenu uspostavlja se Međunarodni dan žena u čast pokretu za ženska prava te kao potpora za ostvarenje općeg prava glasa za žene. Tek je 1975. godine donesena odluka da će se Međunarodni dan žena slaviti 8. ožujka.

Učenici 3. razreda danas su upoznali neke manje poznate, ali itekako značajne žene koje su postigle velike uspjehe na svom području. Svi manje-više znamo za Marie Curie, Coco Chanel ili Mariju Callas, no jeste li čuli za žene koje su uspješne u motokrosu, Formuli 1, izumima, matematici? I dalje postoji mnogo predrasuda u vezi sa ženama te se smatra da se ne bi smjele miješati u ,,muška” područja, no neke od tih iznimnih žena dokazale su suprotno.

Uz pomoć knjige Elene Favilli i Francesce Cavallo, „Priče za laku noć mlade buntovnice”, učenici su izrađivali plakate o izabranoj ženi te su uz glazbu i zanimljiv materijal pokazali svoju kreativnost i talent u izradi plakata o Aliciji Alonso, Ann Makosinski, Hipatiji, Simone Biles te Cori Coralini.

piše: Anica Fatiga, prof. Sociologije