Rođenjem dobivamo status, ali i ulogu građanina te bismo stoga i trebali biti aktivni u političkom životu zajednice. Da bismo tu ulogu mogli provesti, moramo biti educirani i informirani o procesu odlučivanja, o ustroju vlasti, o načinu odabira predstavnika vlasti te o našim pravima i obavezama u ulozi aktivnih građanina.

Upravo smo zbog toga Sat razredne zajednice posvetili građanskom odgoju i obrazovanju, i to domeni demokracije, a sve to povodom Međunarodnog dana demokracije koji se obilježava 15. rujna. Ideja je bila da se prisjetimo (ili upoznamo) s obilježjima demokracije, ustrojem vlasti u Republici Hrvatskoj te našom ulogom u razvoju aktivnog građanstva.

Učili smo o povijesti demokracije, od atenske klasične demokracije do suvremene predstavničke i liberalne demokracije. 

Raspravljali smo o osnovnim demokratskim načelima uključenima u Ustav Republike Hrvatske te temeljnim ljudskim pravima i slobodama.

Analizirali smo i raspravljali o mogućnostima sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka (Vijeća učenika u školama, Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske, Savjet za mlade Republike Hrvatske i sl.).

No, demokracija nije bez mana. Češki političar Tomáš Masaryk rekao je: „Demokracija ima grešaka zato što i građani imaju svojih.” U posljednje vrijeme mnoga istraživanja pokazuju izuzetnu nesklonost prema političarima te gubitak povjerenja u državno vodstvo. I upravo je zbog toga važno učenike upoznati s ustrojem vlasti, demokracijom te njihovom ulogom u demokratskom društvu kako bi razumno i kritički mogli propitivati odluke vlasti te se uključivati u razvoj i poboljšanje života građana Republike Hrvatske. Ipak su mladi naša budućnost i na njima svijet (i demokracija) ostaje.

Na kraju nastavnog sata riješili smo i kviz te shvatili da moramo još podosta učiti da bismo bili bolji (apsolutni) poznavatelji demokracije.

A koliko vi znate o demokraciji i ustroju vlasti, možete provjeriti rješavajući isti kviz na navedenoj poveznici.

http://edu.goo.hr/kviz-gradanstvo-i-demokracija/

„Demokracija nije cilj, ona je put, ona nije postignuće, već proces... Kad to shvatimo i počnemo živjeti demokraciju, tek tada ćemo imati demokraciju.”

Mary Parker Follet

 

Izvor materijala za Sat razredne zajednice i kviza: GOOD inicijativa. (http://edu.goo.hr/znam-razmisljam-sudjelujem/)