Prekrasna Italija, još ljepša Sicilija puna zavojitih obala i kristalnog mora te nepreglednih brdovitih polja maslina. Otok aktivnog vulkana, odličnih kulinarskih umijeća, ljubaznih stanovnika, pitoresknih gradova i gradića. Sve je to Sicilija – otok bogate povijesti. Tjedan dana na Siciliji nije dovoljno vremena da je se upozna onako kako to ona stvarno zaslužuje.

Ipak, u tih tjedan dana boravka u Piazza Armerini, učenice drugog razreda Emina Ajhler, Zrinka Premuš i Marta Marciuš, u pratnji profesorice Maje Fatiga, upoznale su Cataniu, Taorminu i popele se na Etnu. Sve su to blagodati i dodatne vrijednosti Erasmus+ projekta LIFE koji Gimnazija Žiger provodi drugu godinu.

Cilj projekta LIFE je promicanje kulturnih vrijednosti, jačanje suradnje među učenicima iz različitih država te razvijanje svijesti o socijalnoj različitosti i rodnoj ravnopravnosti. Glavna je ideja svih projektnih aktivnost širenje tolerancije.

S tim ciljem, uz puno aktivnosti i priprema prije samog puta, počeo je put prema Siciliji. „Znale smo da nas čeka naporan tjedan, ali ujedno nam je to bila izvrsna prilika za upoznavanje novih ljudi, krajolika, tradicije i kulture. Svaki dan različite aktivnosti, često i po cijeli dan, nisu bile nikakav problem kada ste u multikulturalnoj grupi čiji cilj je naučiti što više jedni od drugih. Razgovaralo se na engleskom, španjolskom, hrvatskom, talijanskom, makedonskom ili pak, kako bi naši prijatelji Talijani rekli, itañolu. Na takvim projektima ne postoji jezična prepreka, svi se druže i razgovaraju sa svima. Što je upravo i cilj projekta“, kaže profesorica Fatiga.

Projekt LIFE provode škole iz Španjolske, Makedonije, Cipra, Rumunjske, Italije i naravno Gimnazija Žiger. Uz prethodna tri sastanka, prvi u Madridu, drugi u Varaždinu, treći u Prilepu (Makedonija), ovaj se odvijao u Piazza Armerini, gradiću udaljenom stotinjak kilometara od Catanie.

„Piazza Armerina, grad u kojem smo bile smještene, je lijepi grad pun kamenitih cesta i uskih kuća. Taormina na obali Sicilije je najljepši grad koji sam vidjela i vrlo rado bih ga opet posjetila“, nadovezuje se Zrinka.

Tema ovog projektnog sastanka bila je tradicija. Svaka škola održala je prezentacije tradicionalnih nošnji spomenutih zemalja partnera te opisivala tradiciju i običaje važnih životnih događaja. Prisustvovali smo nastavi Engleskog jezika te Kemije.

„Bile su mi vrlo zanimljive prezentacije drugih učenika. Najljepše mi je bilo upoznavanje novih ljudi i njihovih kultura te razgovaranje na engleskom i učenje drugih jezika u razgovoru s drugim učenicima“, kaže Emina.

Sljedeća učenička razmjena je u veljači na Cipru, a pripreme su već u tijeku.