Gimnazija Žiger je u Varaždinu ugostila sudionike projekta „EuroProject“ financiranog sredstvima iz Erasmus+ fonda Europske unije. Varaždin su posjetili učenici i profesori iz  Španjolske i Turske. Unatoč početnoj neizvjesnoj situaciji u svijetu s pandemijom, boravak partnera početkom ožujka u Varaždinu možemo ocijeniti ocjenom odličan.

U projektu je riječ o istraživačkim radovima čije su teme učenici odabrali prošle godine u listopadu tijekom mobilnosti u Madridu. Trenutno su u fazi kvalitetnog i kritičkog pretraživanja literature za pisani rad te oblikovanja osnovnog koncepta rada. Gotov rad predstavit će i izložiti na mobilnosti u Turskoj.

U Varaždinu su svi učenici sudjelovali u različitim radionicama na temu istraživanja literature i procjene vjerodostojnosti pronađene informacije. Druga radionica predstavila je principe kolaboracijskog rada i alata u online istraživanju i pisanju rada.

Uz istraživačke teme projekta, gosti su imali priliku istražiti Varaždin i upoznati širu okolicu grada i znamenitosti kraja. S tim ciljem posjetili su dvorac Trakošćan te Muzej krapinskih neandertalaca.

Puni dojmova učenici su ocijenili projektne aktivnosti kao pozitivni korak u povezivanju različitih kultura, zemalja i običaja te su istaknuli važnost projekata u stjecanju vrijednih iskustva i prijateljstava.